Merida fyller 40 år!

Hej!

Nu skall jag berätta en riktigt rolig historia. En saga som verkligen är häftig. Ni skall få höra om hur Merida kom till Norden och Sverige.

1:a November 1976 så startade Merida distributören Stians Sport AS sin verksamhet. Det lilla vita huset var butik, lager, kontor och även ett hem för 4 personer. Det är också 7 år sedan dotterbolaget Merida Sverige AB blev startat av grundarna Einar och Margareth Steen-Olsen.

huset

Cykelfabriken Merida grundades i Taiwan 1972 och är idag världens närst största cykeltillverkare.

Merida som varumärke blir till

Historien om Merida är också berättelsen om familjen Steen-Olsen som letade efter cyklar att importera till Norge 1986. De valde den Taiwanesiska cykelfabriken Merida, som vid den tiden var en ren OEM-fabrik för många av de största internationella cykelmärkena.

Einar Steen-Olsen ville arbeta med en cykelfabrik som förstod vikten av att göra cyklar som är anpassade till den norska cykelmarknaden. Konkurrensen var hård och det var viktigt att leverera konkurrenskraftiga cyklar med kvalitet, pris och design som kunde matcha de bästa märkena. Stians sport AS visste med andra ord vad de ville – men hade vid den tiden inget eget varumärke.

butiken

Einar upptäckte och gillade fabriken med namn Merida och fick tillåtelse att använda fabrikens namn trots att det inte var tänkt, och bara hade varit namnet på fabriken. Einar skapade då Merida som cykelmärke med Merida fabriken.

Efter en första leverans med 2500 cyklar kom till Norge 1987, har det bara gått åt ett håll – uppåt. Det finns för många spännande saker att prata om för att det ska få plats här, men vill du veta mer om vår resa kan du gå in på: www.meridastore.se

firar

Så stort grattis på födelsedagen! Det är så roligt att jobba med ett Meridafamiljen och så roligt med ett cykelmärke med så mycket historia.

Mail: conny.bjornehall@gmail.com

Twitter: @connybjornehall

Instagram: cbjorneh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>